Ugrás a fő tartalomra

PowerDesigner 5. Kiterjesztett attribútumok

 Kiterjesztett attríbútumok (Extended attibutes)


 



Például modell változás (MVT szinten) definiált kiterjesztett attributomok JIRA azonosító, IMTS azonosító, jóváhagyó, ..








A MAP tervezés fontos lépése, hogy melyik load_plan –ba fog futni. Ezt is rögzítjük a modellben a MAP adatlap kiterjesztett adatkörében. Pirossal keretezve látható, hogy a Mapping tabfül adatlap területen alul új adatbeviteli mező jelenik meg. 






Így lehet kiterjesztéseket létrehozni:





Extended attribútumok felvétele (leírás)

 

A modell helyi menüjéből (egér jobb gombjával kattintás a nevén) kiválasztjuk a New, majd Extension funkciót. 

A felugró ablakban elnevezzük a létrehozott extensiont. 

Itt van lehetőségünk megadni, hogy milyen modell objektumokhoz szeretnénk kiterjesztéseket hozzáadni az alábbi módon: Profile helyi menüje > Add Metaclasses…

 Ezáltal felugrik egy ablak, amiben kiválaszthatjuk, hogy a kiterjeszteni kívánt objektumokat. A megjelenő listából a Column-ot és a Table-t választottam ki, ugyanis ezekhez szeretnék extended attribútumokat felvenni. 

Ezek eredményeképpen a Profile alatt megjelent a Column és Table objektum, amelyekhez hozzá tudunk rendelni extension-öket, jelen esetben Extended Attribútumokat szeretnénk felvenni, ezért azt választjuk ki: helyi menü > New > Extended Attribute.

 Ezt annyiszor végezzük el, ahány extended attribútumra szükség van az adott objektum szintjén. A létrehozott extended attribútumokat, elnevezzük (Name, ahogyan hivatkozunk rá, 

Label ami megjelenik az adott objektum Properties ablakában), megadhatunk egy rövid leírást, a típusát mindenképpen adjuk meg. 

További beállítások is elvégezhetőek, például megadhatjuk, hogy ez egy számolt érték-e, megadhatunk alapértelmezett értéket stb.

Ezeket a beállításokat minden extended attribútum esetében elvégezzük.

 Ugyanígy a Column-hoz is felvesszük a szükséges extended attribútumokat:

A létrehozott extended attribútumok Form-ra történő rendezéséhez az objektum helyi menüjéből válasszuk a New > Form menüpontot: 

Az új létrehozott formot elnevezhetjük, megadhatjuk milyen névvel jelenjen meg, majd az Add Attribute gombbal hozzáadhatjuk azokat az attribútumokat amelyeket szeretnénk, hogy megjelenjenek rajta:

A felugró ablakban két fül van, az egyik az általunk létrehozott extended attribútumokat tartalmazza, a másik azokat az attribútumokat amelyek alapból a modell részei. Itt választhatjuk ki, hogy mely attribútumokat szeretnénk a formon megjeleníteni, legyen az extended vagy alapértelmezett.

Azt, hogy ez a form az objektum tulajdonságai között egy fül legyen Type legördülő listában adjuk meg (itt tudjuk kiválasztani, hogy egy Property Tab-ot szeretnénk).

Az attribútum hozzáadás mellett további lehetőségeket találhatunk, amelyek segítségével formázhatjuk a Property Tab-unkat. Ugyanezeket a beállításokat megtehetjük a táblák esetében is. Végül az Alkalmaz, majd OK gomb megnyomásával befejezzük.

 A modellen belül megjelenik az Extensions mappában az Spec elnevezésű extension, amit létrehoztunk.


A táblák tulajdonságai között megjelenik a specifikus fül, ahol megtaláljuk az általunk felvett extended attribútumokat, amelyek feltölthetőek. Ugyanígy az oszlopok tulajdonságai között is megtalálható az általunk létrehozott fül.


A fent bemutatott lépések sorozatával természetesen nem csak fizikai modellhez tudunk így extension-öket rendelni, hanem a logikai és koncepcionális modellekhez is.


 Létező előkészített .xem kiterjesztésű fileimportálása

 A kész adatmodell tartalmazza a megfelelő kiterjesztéseket, ezért érdemes azokat használni. Van lehetőség ezen kiterjesztések importálására az általunk létrehozott modellbe. A modell helyi menüjében: New > Extension: 

A felugró ablakban az Import Items gomb segítségével kiválaszthatjuk a kiterjesztéseket tartalmazó fájlt.

  

Miután ezt megtettük és hozzárendeltük a modellhez a megfelelő kiterjesztéseket, az entitások és attribútumaik tulajdonságai között megjelennek ezek az extended attribútumok is.




Megjegyzések