Ugrás a fő tartalomra

PowerDesigner 4. Repository használat

 Repository használata, verziókezelés



Annak érdekében, hogy modellünket ne csak file szinten, de adatbázisba, egy közös helyre is elmenthessük, onnan pedig egyszerre többen elérhessük, szükségünk van a repository használatára.

Ezzel lehetőségünk nyílik a verziókezelésre, illetve a több felhasználós hatékonyabb munkavégzésre.










Új repository létrehozása

Új repository létrehozásához szükség van egy erre dedikált felhasználóra az adatbázisban és egy a felhasználóhoz köthető tárhelyre, melyhez célszerűen csak a PowerDesigner férjen hozzá. Továbbá szükség van előzetesen a megfelelő ODBC beállítások elvégzésére, melyhez az adminisztrátoroktól lehet segítséget kérni.

Ezt követően kattintsunk a Repository főmenü Connect menüpontjára.

Amennyiben van elérhető repository, akkor válasszuk ki a megfelelőt. Ha ilyen még nincs beállítva, akkor válasszuk a Setup gombot.  

Ekkor megjelenik az elérhető Repository-k listája. A szokásos módon hozzunk létre itt egy új tételt, adjunk számára egy beszédes nevet. Majd a tételen jobb egérgomb Properties menüpont megnyomásával konfiguráljuk be.   

Itt böngésszük ki a korábban már létrehozott ODBC kapcsolatot, adjuk meg a felhasználónevet és jelszót, mellyel a későbbiekben a szoftver a repository adatbázishoz fog tudni csatlakozni, majd nyomjuk meg az Ok gombot.

Az összes megnyitott ablakon kattintsunk az Ok gombra.

Amennyiben egy új repository adatbázisunk van, akkor még nincsenek telepítve a szükséges komponensek, így megjelenik egy kérdés, hogy telepíteni kívánjuk-e a repository-t az adatbázisba. Kattintsunk az Igen gombra. A PowerDesigner legenerálja a repository-t.


Új repository használata – Modell feltöltés

A repository használatának megkezdéséhez kattintsunk át az objektumböngésző ablakban a Repository fülre.  

Itt találhatunk minden, a repository-ban fellelhető objektumot.

Hozzunk létre itt egy új könyvtárat jobb egérkattintás után a New folder menüpont választásával.

Írjuk be a létrehozandó könyvtár nevét, a location bejegyzésnél pedig megtekinthetjük, hogy mely könyvtár alatt fog az új könyvtár létrejönni.

A Permission fülre kattintva megjelenik a könyvtárra vonatkozó jogosultság beállító felület.

Csakúgy, mint az adatbázis kezelések esetében itt is lehetőségünk van különböző felhasználók létrehozására. A felhasználók számára pedig könyvtár szinten biztosíthatjuk a hozzáférést az objektumokhoz. 

Az elérhető jogosultságok a szokásos olvasási, írási, vagy teljes hozzáférés lehet. 

Teljes hozzáférés esetében jogosult a felhasználó további felhasználóknak is jogosultságokat adni.

 Az Ok gomb megnyomásával létrejön a kívánt könyvtár.

Egy könyvtárba tetszőleges dokumentumot (modellt) elhelyezhetünk a repository-ban. 

Az objektum böngésző ablakban a könyvtár nevén jobb egérkattintás után válasszuk, az Add menüpontot. Tallózuk ki file szinten a betöltendő dokumentumot, majd nyomjuk meg az Ok gombot.   

A felületen megadhatjuk a local documents résznél, hogy mely workspace-en, vagy file-ban található modellt szeretnénk a repository-ba betölteni.

Ezt követően megadhatjuk a repository-beli helyét a dokumentumnak könyvtár szinten.

A Comment mezőbe a program automatikusan beírja az időbélyegét a check in műveletnek, így későbbiekben tudható, hogy mikori verzióról van szó.

Az Ok gomb megnyomásával a modell betöltésre kerül a repository-ba. Innentől kezdve más felhasználók is láthatják a modell-t amennyiben van rá láthatási jogosultságuk.

A feltöltött dokumentum minden objektumának neve mellett megjelenik a verziószám is az objektum böngésző ablakban. Az objektumokat ugyanúgy lehet böngészni, mint ahogyan azt lokálisan is tettük. Minden tulajdonság szintén elérhető itt a repository-ban is, mint lokálisan.


Repository használata – Check out

Egy repository-ban lévő dokumentumot (modellt) lehetőségünk van kikölcsönözni módosítási céllal. A kikölcsönzés alkalmával a modell kiválasztott verziója letöltésre kerül lokálisan a gépünkre azért, hogy azt szerkeszteni tudjuk.

Az objektum böngészőben a kikölcsönözendő modellen kattintsunk jobb egér gombbal, majd válasszuk a „Check out” menüpontot.

Válasszuk ki a kikölcsönzendő dokumentumot és a repository-ban fellelhető verziók közül válasszuk ki a módosítani kívánt verziót.

Adjuk meg továbbá azt a file elérési útvonalat, ahova lokálisan szeretnénk menteni a kikölcsönzött verziót. 

Amennyiben a kikölcsönzés során bejelöljük a Lock before check out opciót, akkor kizárólagos jogot szerzünk a dokumentum repository-beli példányára. Ez azt jelenti, hogy amíg nálunk van szerkesztésre kikölcsönözve a dokumentum, azalatt más nem szerkesztheti a repository-beli másolatot, csupán betekintésre nyithatja azt meg.

 Amennyiben egy olyan file elérési utat adunk meg lokálisan, mely egy modellt tartalmaz, akkor a korábban már bemutatott modell összefésülési szabályoknak megfelelően a lokális változatba befésülésre kerül a repository-beli változat. 

Check out után módosítsuk a lokális verzión, amit szükséges.


Repository használata – Check in

A változtatások elvégzése után a lokális verziót a check in funkció segítségével fésüljük vissza a repository-beli verzióba, verziókezeléssel.

A lokális verzión kattintsunk a modell-en jobb egér gombbal, majd válasszuk a Check in menüpontot.

Megjelenik ekkor egy ablak, melyen szintén a modellek összefésüléséhez hasonló módon láthatjuk, hogy mi változott a repository-ban szereplő modellhez képest a mi modellünkben. Itt is a comment mezőbe bekerül a módosító személy neve és a módosítás időbélyege.

Az Ok gomb megnyomásával a változások feltöltésre kerülnek a repository-ban lévő változatba.

Az Objektum böngésző ablakban frissülnek a változtatott objektumok verziószámai.

A Check In funkció egyben a lock-okat is feloldja, tehát ezt követően más felhasználók is újra szerkeszthetik a repository-ban lévő változatot.




Megjegyzések