Ugrás a fő tartalomra

PowerDesigner 3. Excel műveletek

 Excel táblázatok használata


Egy adatbázis modell excelben:






Az excel modell PD-be betöltve:






Kicsit javítva rajta:






Látható, érezhető a megértési különbség.

Excel exportálás/importálás

PowerDesigner keretein belül az excel file-okba való Exportálás, Importálás feladatok elvégzése kicsit komplexebb, mint ahogy azt esetleg más alkalmazások esetében megszokhattuk.

E komplexitás okának a megértéséhez egyszerűen tegyük fel néhány egyszerű kérdést:

·        Mit is szeretnénk exportálni? Mely objektum típusokat? Azoknak mely attribútumait?

·        Egy tetszőleges excel file melyik oszlopát hogyan értelmezzük, és azt milyen objektumként szeretnénk importálni a modellbe?

·        Egy excelből milyen típusú objektumokat szeretnénk importálni? Táblákat? Oszlopokat? Illetve ezen objektumtípusoknak mely attribútumai vannak az excelben definiálva?

E kérdések mentén hamar látszik, hogy az összetett modellrendszerekkel (legyen az fizikai adatmodell, vagy XML fa, esetleg objektum-orientált modell) dolgozó PowerDesigner export illetve import módjait szintén definiálni szükséges.



Excel exportálás

Egy Excel típusú export kimenetelének a definiálására legegyszerűbben a lista-szerű riportokon keresztül lehetséges.

Korábbi fejezetben már bemutattuk a lista-szerű riportok készítésének módját. Készítsünk egy olyan lista-szerű riportot, amilyen eredményt látni szeretnénk az exportált excel file-ban, majd a riport futtatását követően mentsük el az eredményt excel file-ként.

Meg kell jegyezni továbbá, hogy a PowerDesigner minden egyes ablakában, ahol listákat találunk, létezik egy excel exportálást végző gomb, mely az adott listát képes exportálni.

Általában azonban mégis a lista-szerű riportokat szokás használni, mivel ezekkel a teljes halmaz exportálható, míg az ablakokon belül csak az aktuális halmaz. 

Az oszlopos példánál maradva, egy tábla ablakában található oszlopok exportálása esetében csak az aktuális tábla oszlopai kerülnek exportálásra, míg a lista-szerű riportban minden tábla minden oszlopa exportálható.


    

 

Excel importálás

Excel file-okból való importálás az exportáláshoz képest kicsit mélyebb PowerDesigner ismereteket követel.

Ennek az az oka, hogy itt már meg kell ismerkedni az alábbiakkal:

·        PowerDesigner kiterjesztések (extension) készítésével

·        Magával a PowerDesigner objektum-orientált modelljének szerkezetével

·        VisualBasic scriptekkel

Ahhoz, hogy egy excel file-t képesek legyünk feldolgozni és a PowerDesigner modelljébe a megfelelő excelbeli oszlopokat képesek legyünk betölteni, új kiegészítő modulok (extension) fejlesztése szükséges. Ezeknek a kiterjesztett moduloknak a nyelve VisualBasic szkriptek.

Ilyen VB szkriptek segítségével tudjuk az excel file-t végigolvasni, illetve a modell elemeit kezelni.

Ahhoz, hogy a modellben megtaláljuk a keresett objektum típust, és képesek legyünk ezen belül objektumokat létrehozni, kezelni, módosítani, mindenképpen szükséges a modell technikai felépítésének ismerete. A Sybase honlapján is és magában a PowerDesigner alkalmazás súgójában is részletes dokumentáció mutatja be a modellbeli objektumok struktúráját.



Jelölés módok (nyílhegy kialakítások)







Az egyes jelölés módok:





Megjegyzések