Ugrás a fő tartalomra

PowerDesigner 2. Gyors referencia

 Gyors referencia



Modellek és Projectek létrehozása

A modellek a PowerDesigner alapvető munkaegységei, és egy vagy több diagramot és hozzákapcsolódó objektum listát és tulajdonság halmazt tartalmaznak.

A projektek egy vagy több modellt tartalmaznak, és tartalmazhatnak egy keretrendszert vagy mátrixot is, amely útmutatást ad a projekt modellezéséhez.

 



Műveletek és elindító menüpont elérése:

·        Új modell létrehozása  : File -> New Model 

·        Modell importálása külső állományból Excel, Word, ERwin, .. : File ->  Import -> <type> .

·        Adatbázis visszafejltése (reverse-engineering) DDL, XML állományból 
File -> Reverse Engineer -> <type> .

·        Új project létrehozása:   File  -> New Project .

 

 

A modellezési környezet beállítása

 

Műveletek és elindító menüpont elérése:

·        A (szerver) repository-hoz kapcsolódás  Repository ->  Connect .

·        A modellopciók beállításához, ideértve az objektumok elnevezési szokásait is, ..
Tools -> Model Options 

·        To control diagram szimbólumainak megjelenésének és információinak szabályozására
Tools -> Display Preferences .

·        A párbeszédpanelek, szerkesztők, változók stb. általános beállításainak megadásához
Tools -> General Options .

·        A menükben található parancsok és az eszköztár eszközeinek testreszabásához
Tools  -> Customize Menus and Tools .

 

 

A PowerDesigner Interfésze

Ezek az alapvető jellemzők mindegyik modellben elérhetőek:

Ha egy objektumot diagramban szeretne létrehozni, válassza ki a megfelelő eszközt az Eszköztárban, majd kattintson a diagramra.

·         Objektum létrehozásához a Böngészőben kattintson a jobb gombbal a modellre vagy a csomagra, és válassza a lehetőséget New  -> <Object Type> .

·        Az objektum tulajdonságlapjának megnyitásához kattintson duplán az objektum fa elemen vagy diagram szimbólumára.

·        Új diagram hozzáadáshoz  a jobb egér gombbal kért helyi menűben kiválasztjuk a New  <Diagram Type> .menűpontot.

·        Objektum megkereséséhez használjuk
  Edit  -> Find Objects  (vagy
Ctrl + F gyorsgomb ).

·        a diagram területen szereplő szimbolum objektum fában megtalásásához  a jobb egér gombbal kért helyi menűben kiválasztjuk a Find in Browser. menűpontot. (eredmény listát kapunk)

·        Az objektum fában kiválasztott elemet kikereshetjük a diagramban, ha a jobb egér gombbal kért helyi menűben kiválasztjuk a Find in Diagram menűpontot.

·        Modell elenőrzés és validációhoz válaszuk
Tools -> Check Model  (vagy az 
F4 gyorsgomb).

·        To add a dependency matrix to your model, right-click the model node in the Browser and select  New  -> Dependency Matrix .

·        Modell dokumentációs riport eléréséhez  Report  -> Report Wizard  (vagy Ctrl + F12 gyorsbomb ).

·        Modellhez a glossary használat engedélyezéséshez indítjuk el a  Tools -> Model Options , válaszuk ki a Naming Convention kategoriát és jelöljük ki a kívánt glossary-t Use glossary for autocompletion and compliance checking .

 

 

Összekapcsolás és szinkronizálás

  • Ezek a funkció segít kapcsolatokat létrehozni és felülvizsgálni a modelljeinken belül és azok között
  • Ha kapcsolatot szeretnénk létrehozni egy objektumból bármely más objektumhoz, nyissuk meg annak Properties adatlapját (tulajdonság lapját), és kattintson Traceability Links tab területre. (az itt megjelenő adatrácsban lehetséges)
  • Egyik modellből a másik modellbe generálás céljára válasszuk a 
    Tools -> Generate <type> Model menűpontot.
  • Ha objektumokat szeretne létrehozni egyik modellből a másikba, válassza a lehetőséget
     Tools  ->Generate Objects -> Define New Object Generation .
  •  Ha egy másik modellben vagy csomagban található objektumhoz parancsikont szeretne létrehozni máshol,akkor kattintson a jobb gombbal a kívánt objektumra a fastruktúrás objektum listában (vagy annak szimbólumára egy diagramon), majd húzza azt a diagramba, ahová létrehozni szeretné a parancsikont (vagy rá egy modell vagy csomag a fa stukatúrába). a megjelenő helyi menüben válasszuk ki a Create Shortcut(s) Here.lehetőséget
  • Ha egy objektum szinkronizált mását szeretnénk létrehozni egy másik modellben vagy csomagban, kattintsunk a jobb egér gombbal a célobjektumra a Böngészőben (vagy annak szimbólumára egy diagramon), és húzza át azt az ábrát, ahová létre szeretné hozni a replikát (vagy modellre vagy csomagra a Böngészőben). Engedjük el a jobb egérgombot, és válasszuk a megjelenő helyi menűből a Replicate Here lehetőséget.

  • Két modell közötti hozzárendelés létrehozásához vagy áttekintéséhez (ha elérhető) válasszuk ki a Tools  -> Mapping Editor lehetőséget

·        Két modell összehasonlításához válasszuk a  Tools  Compare Models  (vagy a Ctrl + F6 gyorsgomb).

·        Két modell összefűzéséhez válasszuk  Tools  -> Merge Models  (vagy a Ctrl + F6 gyorsgomb).

  • Ha elemezni szeretnénk egy objektum változásának hatását  Tools -> Impact and Lineage Analysis  (vagy a Ctrl + F11 gyorsgomb ).

 




 

Diagram szimbólumok (rajzi jelölése az adatbázis objektumoknak) beállítása

Szimbólumok megjelenítését változtathatjuk a PowerDesigner diagramban szokásos formázási lehetőségekkel. Szerkeszthetjük a kijelölt szimbólum objektumának vagy annak al-objektumainak tulajdonságait, és átméretezhetjük a szimbólumot, ha rákattintva és elhúzzva annak kezelőit.


 

Fontos elvek:

Minden ilyen fizikai adatmodellnek a lehető legteljesebb mértékben tartalmaznia kell az adott szakterületre vonatkozó objektumokat. 

A cél az, hogy minden elérhető adatot, információt, tudást a PowerDesigner adatmodellben tároljunk, mert csak így garantálható, hogy ez legyen az elsődleges információforrás. 

Ha sok olyan információ létezik, amely csak különböző dokumentációkban elérhető, és az adatmodellben nem szerepel, annak hosszú távon a modell hanyagolása lesz a következménye. 

A tervezés végén indul a megvalósítás emiatt célszerű a tervezést végző szakértőktől megkövetelni, hogy minden elérhető információt az adatmodellbe rögzítsenek.

A kész terv és tudás átadásra szolgálnak a PowerDesigner Generáló és Export funkciói.

A táblák, nézetek, kulcsok, indexek, referenciák átadására a DDL generáló funkciókat
célszerű használni. 
Az így átadott DDL-ek, tehát már tervezéskor előállnak, azokat a fejlesztőnek nem kell létrehozni, begépelni. 
Ezen túl azt is biztosítjuk, hogy a tervekben szereplő DDL megegyezik az adatbázisba élesítendő DDL-el.

Nem új, hanem módosított objektumok esetén a PowerDesigner képes olyan DDL generálására is, mely a meglévő adatbázis szerkezetéből kiindulva alakítja a modellbeli állapotra az adott objektumot. 

Ez nem jelenti azt, hogy ezeket a generált szkripteket mindenképpen le is kell futtatni az éles adatbázisban, csupán annyit jelent, hogy az alkalmazás képes a delta képzésre és ilyen DDL előállítására is. A fejlesztőnek tehát ezen DDL-ek írásával sem kell külön időt töltenie, érdemes a PowerDesigner funkcióit kihasználni.

Fontos elvárás a Comment mezők korrekt kitöltése, melyek szintén a DDL szkriptbe generálódnak. Ezzel a cél az, hogy a legfőbb tudnivalók a táblákról és oszlopokról az adatbázis metaadataiban is szerepeljenek, mely szintén a tervezők, fejlesztők munkáját segíti hatékonyság szempontjából a későbbiekben.



Modellfrissítés éles környezet alapján
Az élesítés végén érdemes egyrészt visszaellenőrizni, hogy mi lett a fejlesztés végeredménye, másrészt érdemes a tényleges DWH állapotot az adatmodellbe visszavezetni.

A modellfrissítést minden release végén el kell végezni.
Mivel lehetnek folyamatban lévő tervezési munkák, melyek adatmodellje eltérő a tényleges DWH állapotától, ezért mindenképpen szükséges külön szeparált Branch-ben elvégezni a DWH visszafrissítést. Ha még nem töröltük le a fejlesztési Branch-et, akár abban is elvégezhetjük a műveletet.

A visszafrissítés végén pedig újra a Master Branch-be kell integrálni a módosításokat.


Megjegyzések