Ugrás a fő tartalomra

Google data studio alapok

Még  2016 májusában indították el a Google Analytics Studio 360-al párhuzamosan riport megjelenítő és elemző eszközét mindenki számára elérhetővé tette az ingyenes kipróbálás lehetőségét.

A Data Studio-ban nagyon látványos, sokféle módon testre szabható és könnyen használható riportokat tudunk készíteni és megosztani a kollégákkal vagy az ügyfelekkel.
A megosztás módja WEB linken keresztül történhet, amelyről bármikor elérhetik a riportokat.


Hasznos linkek:



A Data Studio egy ingyenes termék, de itt is fizetned kell bizonyos szolgáltatásokért. 
   Például, ha a Facebook Ads és Insights adatait szeretnéd megjeleníteni, akkor ahhoz bizony fizetős “csatlakozóra” kell beszerezni.


Előnyös jellemzők

- Adatok könnyű integrálása, használatba vétele

A Data Studio jellemzője, hogy képes több forrásból származó adatokat egyszerűen és gyorsan képes integrálni, és ezeket gyönyörű és informatív riportokká tudja átalakítani. 

könnyedén integrálhatjuk az  Google Ads és a Google Analytics mérő számait egyetlen riportba, a beépített adatcsatlakozóikkal pedig könnyedén hozzáférhetünk az adatokhoz a többi Google adatgyújtó lehetőségnél.



Jelenleg az alábbi adatforrások léteznek:

Google AdWords
Google Analytics
Search Console
YouTube Analytics
SQL





További bővíthetőek a csatlakozó lehetőségek az alábbi  3rd party fejlesztések segítségével.

Amazon Seller
Stripe
AdStage
Facebook Ads and Insights
DoubleClick
eBay
Twitter


- Könnyen megosztható és szerkeszthető

A Data Studio ugyanazon az infrastruktúrán alapul, mint a Google Docs, így könnyen tudjuk szerkeszteni a riportokat és egyidejűleg többen is dolgozhattunk benne. 


Ha megosztjuk valakivel a riportot, elemzést akkor egyszerüen adhatunk szerkesztői, vagy csupán megtekintői jogot, a riport felhasználáshoz.


  -  Fejlett és finoman hangolható vizualizáció jellemzi

A jelentések készítésekor használhatjuk a jól ismert kördiagramokat és oszlopdiagramokat, de a Data Studio olyan új megjelenítési funkciókkal megismerkedhetünk, például képes létrehozni hőtérképeket is.

Számos olyan stilisztikai eszközzel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy olyan jelentéseket hozzunk létre, amelyek jobban igazodnak az igényekhez. A jelentéseket interaktív adatkezelőkkel is kiegészítheüjk, ami már magasabb szintre emeli a szokásos riportállást.



  - Egyszerű, könnyen elsajátítható, felhasználóbarát

Nagyon látványos, mély és részletes riportokat készíthetsz vele, amin még egy laikus is könnyen kiigazodik.

A rendelkezésre álló adatok nagyon komplexek lehetnek, főleg ha több adatforrásból származnak. A Data Studio segítségével ezeket a komplex  alap adatokat könnyen átalakíthatjuk egy átstrukturált, rendszerezett és átlátható riportba.


Add meg a szükséges adatforrásokat, például: Analytics, Adwords és Youtube Channel, saját helyi xls fileket és máris egy felületen hozzáférsz ezekhez az adatokhoz. Ha  Google termékeket használunk, akkor ezekből a legegyszerűbb összerakni az első riportot. 


Nos, összesen amire szükség lesz, az egy Google fiók. Ha ez már megvan, akkor a következő linken tudunk bejelentkezni a Data Studio felületére.



Ha bejelentkeztél, akkor add hozzá a Demo Account-ot is, így hozzáférsz majd pár minta adatforrásokhoz. Így tudunk a Demo Account-hoz hozzáférni.




Miután bejelentkeztünk, ez látjuk



Megkezdhetjük az adatforrás kiválasztását, mely után a forrás adatok automatikusan dimenziókba és tény adatokba sorolódnak.

Riport területre húzva az egyes adat mezőket és a megfelelő beállítások megtétele után  elő áll a kezdeti verzió Link:



Az elkészült riportot megtekintés módban ellenőrizhetjük majd a mentés gombbal pdf-be menthetjük.

















Komplex minta link






A Google data studio szolgáltatás elkezdésekor gmail fiókba alábbi tartalmú levél érkezik:


A szolgáltatás használatának megkezdése:
Kapcsolja össze az adatokat — Adatcsatlakozási szoftvereinkkel egyszerűen összekapcsolhatja a szükséges adatokat, és interaktív irányítópultokat, valamint dinamikus jelentéseket készíthet belőlük.
Inspirációért tekintse meg sablongalériánkat — Ön nem profi jelentéstervező? Nem probléma. Tekintse meg a jelentés- és irányítópultpéldák garmadáját tartalmazó galériánkat. Ha valamelyik jelentés vagy irányítópult megtetszik Önnek, csak készítsen róla egy másolatot, és kapcsolja össze vele az adatokat.
Ossza meg a jelentéseket — Az együttműködés, a visszajelzések gyűjtése, valamint az eredmények megosztása még sosem volt ennyire kényelmes.



Online adatforrások:


 DataHub (http://datahub.io/dataset)
• World Health Organization (http://www.who.int/research/en/)
• Data.gov (http://data.gov)
• European Union Open Data Portal (http://open-data.europa.eu/ en/data/)
• Amazon Web Service public datasets (http://aws.amazon.com/ datasets)

• Facebook Graph (http://developers.facebook.com/docs/graph- api)
• Healthdata.gov (http://www.healthdata.gov)
• Google Trends (http://www.google.com/trends/explore)
• Google Finance (https://www.google.com/finance)
• Google Books Ngrams (http://storage.googleapis.com/books/ ngrams/books/datasetsv2.html)

• Machine Learning Repository (http://archive.ics.uci.edu/ml/)














Megjegyzések