Ugrás a fő tartalomra

Excel alapok diagramok

Kampány hatékonyság tölcsér:






Sankey :





Sankey kampány tölcsér:






Szűrések és diagramok (excelben)

A táblázat adatait sorba rendezhetjük és szűrhetjük is. A szűrés funkció a mezőnevek mellett lévő legördítő nyilakkal érhető el, ugyanitt található a Rendezés menüpontja is. Ha olyan adatmező értékei szerint szereznénk sorba rendezést végezni, ahol a fejlécben nem található nyíl, akkor az adatmezőt kijelölve alkalmazzuk a menüsoron található 


A kimutatásból készíthetünk diagramot is. Az adatokat grafikusan ábrázolva jól láthatók az adatok egymáshoz viszonyított nagysága vagy a változások trendje. A kimutatás egy cellájába kattintva, majd a Beszúrás fülön belül a Diagramok csoport egyik lehetőségét kiválasztva rögtön megkaphatjuk a kívánt diagramot. 
Ez a diagram a hagyományos diagramokkal azonos módon kapcsolódik a kimutatáshoz mint adattáblához, azonban itt a kapcsolat kétirányú. A kimutatás diagram szűrőablakában beállított szűrések a kiinduló kimutatás táblázatra is hatnak, a változások ott is megjelennek.

Egy kimutatás a többi táblázathoz megszokott módon formázható: kijelölhetünk egy cellát vagy cellacsoportot, és a megszokott eszközökkel formázhatjuk. Logikailag összefüggő csoportot úgy jelölhetünk ki, hogy a mező nevének elejére kattintunk a kurzorral, amikor az egy kis fekete nyíl alakját veszi fel. Így egy lépésben kijelölhetjük és egyszerre formázhatjuk az adatmező összetartozó elemeit. A kimutatás egy celláját kijelölve a teljes kimutatás formázására a Formázás táblázatként funkciót alkalmazhatjuk.

Kimutatás mezőlista ablakban láthatók a forrásadat táblázatunk oszlopcímei. Kimutatásunkat ezen fejléctartalmak – vagyis most már mezőnevek – elhelyezésével alakíthatjuk ki. 

A mezőneveket vonszolással húzhatjuk a megfelelő helyre: lehetőségünk van a jobb oldali ablak megfelelő pozíciójába elhelyezni a mezőneveket, de közvetlenül a kimutatásba is tehetjük azokat, ugyanazt az eredményt kapjuk. 




Megjegyzések