Ugrás a fő tartalomra

Adatpiac hagyományos fogalmai




Dimenziós modell

 

Az adattárházban az adatkocka az egyik alapvető fogalom, amely a többdimenziós adatmodell elrendezését szolgálja. Az adatkockák általában tényeket, dimenziókat, mértékeket és hierarchiákat tartalmaznak, és segítenek az analitikus lekérdezések és jelentések hatékony kezelésében.


Tények (Facts):

A tények az adatkockákban található alapvető numerikus adatok, amelyek az üzleti folyamatokra vonatkoznak. Például, a pénzügyi adattárházban a tény lehet az eladások összege vagy az eladott termékek mennyisége.


Dimenziók (Dimensions):

A dimenziók az adatkocka strukturális elemei, amelyek csoportosítják és kategorizálják a tényeket. Például, egy idő dimenzió csoportosíthatja az eladásokat hónapok vagy évek szerint. Egy másik dimenzió lehet a termékek kategóriája.


Mértékek (Measures):

A mértékek az adatkocka numerikus értékei, amelyeket elemzésre és aggregációra használnak. Például, az eladások összege vagy a bevétel egy mérték lehet. A mértékek segítenek az üzleti teljesítmény értékelésében és az elemzések készítésében.


Hierarchiák (Hierarchies):

A hierarchiák az adatok szervezési struktúráit jelentik, amelyek egy dimenzióban találhatók. Például, egy idő dimenzió hierarchiája lehet évek -> hónapok -> napok. Egy másik példa a termékek dimenziójának hierarchiája lehet kategóriák -> alkategóriák -> termékek.



FogalomDefiníció
Tény (Fact)Az adatkockában található alapvető numerikus adat, az üzleti folyamatokra vonatkozik.
Dimenzió (Dimension)Az adatkocka strukturális elemei, amelyek csoportosítják és kategorizálják a tényeket.
Mérték (Measure)Az adatkocka numerikus értéke, amelyet elemzésre és aggregációra használnak.
Hierarchia (Hierarchy)Az adatok szervezési struktúrái egy dimenzióban, például időn vagy termékeken belül.


Megjegyzések