Ugrás a fő tartalomra

DAX ás MDX összehasonlítás

 A DAX (Data Analysis Expressions) és az MDX (Multidimensional Expressions) két különböző lekérdezőnyelv, amelyek a Microsoft technológiában alkalmazhatók, különösen az Analysis Services szolgáltatásokban. Az összehasonlításukat tudományos szinten értékelve, néhány kulcsfontosságú jellemzőt lehet kiemelni mindkét nyelv esetében, majd egy táblázatban össze lehet foglalni ezeket.


DAX (Data Analysis Expressions):


Felhasználás: DAX elsősorban az Excel Power Pivot, Power BI és az Analysis Services szolgáltatásokban használható, ahol a táblázatos adatmodellezés a fő szempont.


Adatmodell: DAX erősen kapcsolódik a táblázatok és relációs adatmodellhez. A relációs adatmodellezési paradigmát alkalmazza.


Kifejezések: DAX kifejezései hasonlítanak az Excel függvényekre, és lehetőséget adnak az összetett adatmanipulációra, számításokra.


Lehetőségek: DAX támogatja az időszakok, szűrők, összefoglalók, és egyéb analitikai funkciókat a táblázatos adatmodellekhez.


MDX (Multidimensional Expressions):


Felhasználás: MDX elsősorban az Analysis Services szolgáltatásokban, különösen az OLAP (Online Analytical Processing) kockák lekérdezésére és manipulálására használható.


Adatmodell: MDX a multidimenzionális adatmodellezéshez tervezett, ahol a kockák, dimenziók és hierarchiák a fő adatstruktúrák.


Kifejezések: MDX kifejezései specifikusak az OLAP-kockák lekérdezéséhez és manipulálásához. Tartalmaz hierarchiákra, dimenziókra és mezőkre vonatkozó kifejezéseket.


Lehetőségek: MDX erős támogatást nyújt a kockák közötti navigációhoz, szűrésekhez, hierarchiák kezeléséhez és aggregált értékek lekérdezéséhez.


További összehasonlítás


Teljesítmény: DAX általában a táblázatos modellek esetében könnyebben skálázható és gyorsabb eredményeket érhet el, különösen nagy adatmennyiségek esetén. MDX esetében a multidimenzionális modellből adódóan némi komplexitást hozhat a lekérdezések feldolgozásába.


Fejlesztői közösség: DAX egyre népszerűbb a táblázatos analitika területén, és ennek megfelelően egy aktív és növekvő fejlesztői közösséggel rendelkezik. MDX-nek hagyományosan erős támogatása volt az OLAP környezetben, de némi visszaesés észlelhető a modern adatmodellezési környezetekben.


Tanulási görbe: DAX könnyebben tanulható azoknak, akik már ismerik az Excel függvényeket vagy más táblázatos adatmodellezési eszközöket. MDX egy specifikusabb nyelv, ami kifejezetten az OLAP kockákkal való munkára készült, és kevésbé intuitív azoknak, akik nem jártasak a multidimenzionális modellezésben.


Kiterjeszthetőség: DAX kiterjeszthető Power Query (M nyelv) segítségével, és az erősen kapcsolódik a modern adatmodellezési eszközökhöz. MDX hagyományosan kevésbé kiterjeszthető, és a fejlesztés során kevesebb modern eszköz áll rendelkezésre hozzá.DAX vs. MDX táblázatos összehasonlítás:


Jellemző | DAX | MDX

Felhasználás |Excel, Power BI, táblázatos adatmodellek |Analysis Services, OLAP, multidimenzionális adatmodellek

Adatmodell |Relációs adatmodellezés |Multidimenzionális adatmodellezés (OLAP)

Kifejezések |Funkcionális, Excel-szerű kifejezések |OLAP-kockák specifikus kifejezések

Lehetőségek |Időszakok, szűrők, táblázatos analízis |Kockák navigációja, hierarchiák, aggregációkMegjegyzések