Ugrás a fő tartalomra

Adattárház építés buktatói: ellenőrzési koncepció hiánya




 Az adattárházfejlesztők számára hasznos lehet egy strukturált ellenőrző lista alkalmazása, amely segíti a kód rendszeres tesztelését, még mielőtt az eljutna a minőségellenőrzési (QA) csapathoz.


A mező-mező megfeleltetések ellenőrzése a kritikus adatok esetében mind a staging (előkészítő), mind az éles konszolidációs környezetekben.

Ellenőrizze a szekvencia generátor által előállított adatok esetleges duplikációit.

Vizsgálja meg a másodlagos kulcsok egyediségét.

Ellenőrizze az adattípus-kényszereket mind a staging, mind az éles konszolidált környezetben.

Végezze el az adatbetöltés ellenőrzését és elemelje ki az ETL után felmerülő hibaüzeneteket. (ETL – kinyerés, átalakítás, betöltés)

Keresse meg a rosszul jobbról vagy balról levágott szövegeket.

Győződjön meg arról, hogy minden tábla és mező sikeresen betöltődött-e a staging-ről.

Ellenőrizze, hogy a nem NULL értékek biztosan betöltődtek.

Vizsgálja meg az adatcsonkolások hiányát.

Ellenőrizze az adattípusok és formátumok konzisztenciáját.

Bizonyosodjon meg róla, hogy nincsenek duplikált rekordok a ténytáblákban.

Ellenőrizze, hogy a transzformációk valóban az üzleti igényeknek megfelelően lettek végrehajtva.

Kérdése, hogy a numerikus mezők megfelelően betöltődtek-e.

Vizsgálja meg, hogy az összes ETL folyamat a tervezett figyelmeztetésekkel futott-e le.

Ellenőrizze az adattisztításokat és a hibakezeléseket.

Tárolt eljárások és adatleképezések alapos ellenőrzése.

Időbélyegzők és időszaki változások ellenőrzése: Vizsgálja meg az időbélyegzők és az időszaki változások kezelését az adattárházban, hogy biztosítsa az időrendiség és az időalapú elemzések pontosságát.


Indexek és teljesítményoptimizáció: Ellenőrizze az adatbázisindexeket, és győződjön meg arról, hogy azokat a rendszer optimálisan használja. Különös figyelmet fordítson a teljesítménykritikus lekérdezésekre és azok optimalizálására.


Adatminőség és validáció: Vizsgálja meg az adatminőséget és az adatok validációját, különös tekintettel az üzleti szabályok és követelmények betartására. Ellenőrizze, hogy az adatok összhangban vannak-e a vállalati szabványokkal.


Verziókövetés és változásnyilvántartás: Nyomon követhetőség és dokumentáció biztosítása a változásokról és frissítésekről. Az ellenőrzés magában foglalja a verziókövetést, a változások rögzítését, és a változások hatásainak elemzését.


Felhasználói jogosultságok és hozzáféréskezelés: Ellenőrizze a felhasználói jogosultságokat, és győződjön meg arról, hogy csak azok a személyek férhetnek hozzá az adattárházhoz, akiknek jogosultságuk van rá. Különös figyelmet fordítson az érzékeny adatok védelmére.


Backup és helyreállítás: Biztosítson hatékony mentési és helyreállítási folyamatokat, hogy az adatok integritása és rendelkezésre állása a váratlan incidensek esetén is garantált legyen.


Dokumentáció és tudásátadás: Készítsen részletes dokumentációt az adattárház szerkezetéről, adatmodelljéről és folyamatairól. Biztosítson folyamatos tudásátadást a csapat tagjai között, hogy az ismeretek /rész ismeretek ne vesszenek el és inkább folyamatosan bővüljenek.


Rendszermonitoring és riasztások: Telepítsen hatékony rendszermonitoring eszközöket, és állítson be riasztásokat, hogy azonnal értesülhessen a potenciális problémákról, és azokat azonnal kezelhesse.


Az adattárházfejlesztők számára ezek az ellenőrzési pontok kulcsfontosságúak a kód minőségének és az adattárház stabilitásának biztosításához. Az alapos tesztelés és minőségbiztosítás révén az adattárház magas szintű teljesítményt nyújt, és megbízható alapot teremt a vállalati döntésekhez.




Megjegyzések