Ugrás a fő tartalomra

Leonardo.ai kezdő lépések

 

A Leonardo.ai egy generatív AI platform tartalom létrehozására. 



A Leonardo.ai egy olyan platform, amely lehetővé teszi, hogy AI modellek segítségével különböző művészeti és design tartalmakat hozz létre.

 A platformon választhatsz már meglévő modelleket, amelyek különböző témákhoz kapcsolódnak, például tárgyak, környezetek, sisakok, épületek vagy koncepciórajzok. Ezekkel a modellekkel generálhatsz új képeket, amelyeket tovább alakíthatsz a saját stílusodnak megfelelően. 

A platformon beállíthatod a képek méretét, minőségét, színét és stílusát. Ha szeretnél egyedi modelleket használni, akkor a saját képeidből is taníthatsz AI modelleket néhány kattintással. Ehhez csak fel kell töltened néhány képet a platformra, és megadnod egy nevet és egy leírást a modellnek. 

A platform automatikusan elkészíti a modellt, amelyet aztán használhatsz új képek generálására.

 A generált képeket elmentheted a saját galériádba, vagy megoszthatod másokkal a Discord közösségben, ahol tippeket és inspirációt is kaphatsz más alkotóktól. 

Segítségével játék elemeket, műalkotásokat, design elemeket és még sok mást hozhatunk létre. 

A Leonardo.ai lehetővé teszi, hogy előre betanított AI modellekkel gyorsan és könnyen hozzunk létre egyedi, működésre kész elemeket, vagy saját AI modelledet is betaníthatunk.

A Leonardo.ai lehetővé teszi, hogy különböző tárgyakat, környezeteket, sisakokat, épületeket 

és koncepcióművészetet hozzunk létre a meglévő munkáinkból vagy hangulattáblákról vagy hivatkozásokból származó művészettel. 

A folyamat iteratív, lehetővé téve a rész eredmények megtekintését és a további finomítást. 

A felhasználói választás, a prompt szöveg alapján jelentős eltérések is előfordulhatnak a generált képben.


A leonardo.ai-ban ha szeretnél, néhány kattintással betaníthatsz saját AI modelledet is, és ezután ezerféle változatot és eltérést generálhatsz a betanítási adataidból. 

A folyamat iteratív, így szíved szerint iterálhatsz.







A leonardo.ai egy képfelismerési és gépi tanulás alapú platform, amely segít az intelligens képfeldolgozási feladatok elvégzésében. Az alábbiakban bemutatom a lépéseket a leonardo.ai használatához:


Lépés 1: Regisztráció

Látogass el a leonardo.ai weboldalára és regisztrálj egy fiókot. A regisztrációhoz megadhatod az email-címedet és jelszót választhatsz. Kövesd az utasításokat az aktiválási folyamat befejezéséhez.


Lépés 2: Belépés a fiókodba

Miután sikeresen regisztráltál, jelentkezz be a leonardo.ai fiókodba az általad megadott email-címmel és jelszóval.


Lépés 3: Adatok feltöltése

Miután bejelentkeztél, töltsd fel az adatokat, amelyekkel dolgozni szeretnél. Ez lehetnek képek, amelyeket elemzéssel vagy gépi tanulással szeretnél feldolgozni. Az adatokat feltöltheted a leonardo.ai platformra vagy akár API-n keresztül is elérheted.


Lépés 4: Képfelismerés és gépi tanulás

Az adatok feltöltése után a leonardo.ai lehetővé teszi a képfelismerési feladatok végrehajtását. Használhatsz előre betanított modelljeket, amelyek különböző képalkalmazásokhoz készültek, vagy akár saját gépi tanulás algoritmusokat is készíthetsz.


Lépés 5: Eredmények vizsgálata

Miután elvégezte a képfelismerést vagy a gépi tanulást, a leonardo.ai megjeleníti az eredményeket. Ezek lehetnek például azonosított objektumok vagy kategóriák a képeken, predikciók vagy egyéb információk a feldolgozott adatok alapján.


Lépés 6: Finomhangolás és testreszabás

A leonardo.ai lehetőséget nyújt a modelljeid finomhangolására és testreszabására is. Ez lehetőséget ad arra, hogy a saját adatbázisodból tanítsd a modellt, és a saját céljaidhoz igazítsd a képfelismerési vagy gépi tanulás algoritmusokat.


Lépés 7: API-hozzáférés

A leonardo.ai lehetőséget biztosít API-hozzáférésre is, ami azt jelenti, hogy programozási nyelveken keresztül is interakcióba léphetsz a platformmal. Az API segítségével adatokat küldhetsz a leonardo.ai-nak feldolgozásra, illetve megkapod a feldolgozott eredményeket.


Lépés 8: Integráció más alkalmazásokkal

A leonardo.ai-t integrálhatod más alkalmazásokkal is, hogy automatizált feldolgozási folyamatokat hozz létre vagy szolgáltatásokat építs rá. Például, egy webalkalmazásban használhatod a leonardo.ai képfelismerő funkcióit, hogy automatikusan címkézett képeket generálj a feltöltött tartalomhoz.


Lépés 9: Karbantartás és frissítések

A leonardo.ai platformot folyamatosan karbantartják és frissítik, hogy javítsák a teljesítményét és új funkciókat vezessenek be. Érdemes figyelemmel kísérni az új kiadásokat, dokumentációt és frissítéseket, hogy kihasználhasd az új lehetőségeket.





További hasznos lehetőségek


Képfeldolgozási algoritmusok: A leonardo.ai használható különböző képfeldolgozási algoritmusokkal, amelyek képjavítási technikákat alkalmaznak. Ezek az algoritmusok képesek szűrőket, zajcsökkentést, élességjavítást és más módszereket alkalmazni a képek minőségének javítására.


Skálázás és méretezés: A leonardo.ai segítségével lehetőséged van a képek skálázására és méretezésére. Ez lehetővé teszi a képek méretének változtatását, ami segíthet a részletek finomításában és a kép minőségének optimalizálásában.


Objektumok felismerése és kijelölése: A leonardo.ai képfelismerési funkciói lehetővé teszik az objektumok felismerését és kijelölését a képeken. Ez segítséget nyújthat a képek tartalmának pontosabb azonosításában és a témák finomításában.


Gépi tanulás és finomhangolás: A leonardo.ai lehetőséget biztosít a gépi tanulás alapú modelljeid finomhangolására. A saját adatbázisodból tanított modelljeiddel finomíthatod a képfelismerést és a témák azonosítását.


Kategóriák és címkék hozzáadása: A leonardo.ai lehetőséget nyújt a képekhez kategóriák és címkék hozzáadására. Ez segítséget nyújthat a képek témáinak pontosabb meghatározásában és az információk finomításában.



Lépésenként a használat

Ha rákattintasz az “Image Generation” gombra, akkor átkerülsz az image generation oldalra. Itt választhatsz egy modellt a legördülő menüből. 





A modellek nevei mellett láthatod azt is, hogy milyen témákhoz kapcsolódnak. 

Például 

ha választod a “Leonardo Creative” modellt1, akkor olyan általános modelleket használhatsz, mint “Items”, “Environments”, “Helmets”, “Buildings” vagy “Concept Art”. 

Ha választod a “Leonardo Select” modellt1, akkor olyan speciális modelleket használhatsz, mint “Anime Characters”, “Fantasy Creatures”, “Sci-Fi Weapons” vagy “Pixel Art”. 

Ha választod a “Leonardo Signature” modellt1, akkor olyan egyedi modelleket használhatsz, amelyeket más alkotók osztottak meg a közösséggel.

Miután kiválasztottad a modellt, meg kell adnod egy szöveges utasítást (prompt) angol nyelven, amely alapján a platform generálni fogja a képeket. Az utasítás lehet egyszerű vagy részletes is attól függően, hogy milyen eredményt szeretnél elérni. 

A prompt generálás azt jelenti, hogy te adod meg egy szöveges utasításban (prompt), hogy milyen képeket szeretnél kapni. A platform ezt az utasítást használja fel arra, hogy olyan képeket generáljon, amelyek megfelelnek a leírtaknak. A prompt generálás nagyon kreatív és személyre szabott módszer a képek létrehozására, mert te döntheted el, hogy milyen téma, stílus, hangulat vagy részlet legyen a képeken.


A prompt generálásnak vannak bizonyos szabályai és tippei, amelyeket érdemes betartani és követni ahhoz, hogy jó eredményeket érj el. Ezek a következők:

A promptot angol nyelven kell megadni, mert a platform csak ezt érti.


A prompt lehet egyszerű vagy részletes is attól függően, hogy mennyire pontosan akarod meghatározni a képeket. 

Például ha azt írod be, hogy “A cat”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken macskák vannak. Ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken macskák vannak napszemüveggel és kalappal.

A promptban használhatsz olyan szavakat is, amelyek segítenek meghatározni a képek stílusát vagy hangulatát. Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken rajzfilm stílusú macskák vannak napszemüveggel és kalappal.

A promptban meg kell adnod a környezetet vagy a hátteret is, amelyben a képek legyenek. Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken rajzfilm stílusú macskák vannak napszemüveggel és kalappal egy tengerparton.

A promptban használhatsz zárójeleket is, amelyekkel további részleteket adhatsz meg. 

Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses (red) and a hat (blue) in cartoon style on a beach (sunny)”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken rajzfilm stílusú macskák vannak piros napszemüveggel és kék kalappal egy napsütötte tengerparton.

Ha szeretnéd korlátozni vagy szűrni a generált képeket valamilyen szempont szerint, akkor használhatsz negatív promptot is. A negatív promptban megadhatod azt, hogy mit ne tartalmazzanak a képek. Például ha azt írod be negatív promptnak, hogy “-dog”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken nincsenek kutyák.

Ha szeretnél inspirációt meríteni más alkotóktól vagy művészeti irányzatoktól, akkor megadhatod azokat is a promptban. Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach inspired by Art Station and Pixar”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken rajzfilm stílusú macskák vannak napszemüveggel és kalappal egy tengerparton, és az Art Station és a Pixar munkáihoz hasonlítanak.

Ezekkel a tippekkel könnyebben tudsz jó promptokat írni és kreatív képeket generálni.

Ha elkészültél az utasításokkal (és esetleg a negatív utasítással), akkor kattints a “Generate Images” gombra. Ekkor elindul a generálás folyamata, amely néhány másodpercig vagy percig tarthat attól függően, hogy milyen bonyolult az utasításod és milyen nagyokat képeket szeretnél kapni.

Amikor elkészültek a generált képek (maximum 8 darab), akkor láthatod őket egy rácsos elrendezésben. Itt ki tudod választani azt (vagy azokat), amelyik(ek) tetszik(nek) neked legjobban. A kiválasztott képek sötétkék keretet kapnak.

A kiválasztott képekkel több dolgot is tehetsz: 

  •     elmentheted őket a saját galériádba (Save Image), 
  •     letöltheted őket (Download Image), 
  •     nagyíthatod vagy kicsinyítheted őket (Zoom In/Zoom Out Image), 
  •     eltávolíthatod róluk a hátteret (Remove Background), 
  •      használhatod őket újabb generálásokhoz (Use for Image to Image) 
  •     vagy törölheted őket (Delete Image). 

Ezeket az opciókat úgy érheted el, ha ráviszed az egeret egy képre.

Ha szeretnél még több változatot látni ugyanarról az utasításról (vagy annak egy részéről), akkor használhatod az Experimental Render funkciót is. 

Ehhez csak ki kell jelölnöd azt (vagy azokat) a képet (képeket), amelyik(ek) alapján újabb generálást szeretnél indítani (maximum 4 darab), majd rá kell kattintanod az Experimental Render gombra.

Ha szeretnél még több beállítást módosítani vagy finomhangolni a generálás során, akkor használhatod az Advanced Settings funkciót is. Ehhez csak ki kell nyitnod ezt az ablakot az Advanced Settings gombbal jobb felül. 



A képből prompt írás 

azt jelenti, hogy te adod meg egy meglévő képet (init image), amely alapján újabb képeket szeretnél kapni. A platform ezt a képet használja fel arra, hogy olyan újabb képeket generáljon (image to image), amelyek hasonlítanak az eredetihez valamilyen szempontból. 

A képből prompt írás nagyon hasznos és gyors módszer a képek létrehozására, mert nem kell gondolkodnod azon, hogy mit írj be szövegesen.

A képből prompt írásnak vannak bizonyos szabályai és tippei is, amelyeket érdemes betartani és követni ahhoz, hogy jó eredményeket érj el.


 Ezek a következők:

A képet, amelyet használni szeretnél (init image), fel kell töltened a platformra. Ehhez kattints a “Upload Init Image” gombra, és válaszd ki a képet a számítógépedről. A képnek JPEG vagy PNG formátumúnak kell lennie, és nem lehet nagyobb 10 MB-nál.

A képet, amelyet feltöltöttél (init image), ki kell választanod a galériából. Ehhez kattints rá a képre, majd kattints az “Use for Image to Image” gombra. Ekkor a kép átkerül az image to image részre, ahol láthatod egy kis zárójeles számmal jelölve.

A képet, amelyet kiválasztottál (init image), meg kell adnod a promptban is. 

Ehhez írd be a zárójeles számot a prompt végére. Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach inspired by Art Station and Pixar (1)”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyek hasonlítanak az 1-es számú init image-re, de macskákat ábrázolnak napszemüveggel és kalappal rajzfilm stílusban egy tengerparton, és az Art Station és a Pixar munkáihoz hasonlítanak.

Ha szeretnéd megváltoztatni vagy finomhangolni azt, hogy mennyire hasonlítsanak az újabb képek (image to image) az eredetihez (init image), akkor használhatod az init strength opciót is. 

Ez egy számot jelent, amelynek 0.1 és 0.9 között kell lennie. 

Minél nagyobb számot választasz, annál inkább fogják követni az újabb képek az eredeti kép stílusát és részleteit. Minél kisebb számot választasz, annál inkább fogják követni az újabb képek a prompt szövegét és változatosságát. 

Az init strength opciót be tudod állítani az Advanced Settings ablakban.

Ha szeretnél még több változatot látni ugyanarról a képről (vagy annak egy részéről), akkor használhatod az Experimental Render funkciót is. 

Ehhez csak ki kell jelölnöd azt (vagy azokat) a képet (képeket), amelyik(ek) alapján újabb generálást szeretnél indítani (maximum 4 darab), majd rá kell kattintanod az Experimental Render gombra.



A Prompt Magic 

egy olyan funkció, amely automatikusan javítja vagy kiegészíti a promptodat, ha úgy érzékeli, hogy valami hiányzik vagy nem világos benne. 
Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat”, akkor a Prompt Magic hozzáadhatja azt, hogy “in cartoon style on a beach”, ha úgy gondolja, hogy ez jobban illik a képhez. 
A Prompt Magic célja az, hogy segítsen neked abban, hogy könnyebben írj jó promptokat és kapj szép képeket.

A Prompt Magicot be tudod kapcsolni vagy ki tudod kapcsolni az Advanced Settings ablakban. Ha bekapcsolod, akkor láthatod is, hogy mit változtatott a promptodon. 
Ha nem tetszik a változtatás, akkor vissza tudod állítani az eredeti promptodat.


A Guidance Scale 

egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy beállítsd azt, hogy mennyire kövesse a platform az utasításodat. 
A Guidance Scale egy számot jelent, amelynek 1 és 20 között kell lennie. Minél nagyobb számot választasz, annál inkább fogja a platform követni az utasításodat, de annál kevesebb változatosságot fogsz kapni. 
Minél kisebb számot választasz, annál inkább fogja a platform figyelembe venni az AI modell saját kreativitását és véletlenszerűségét, de annál kevésbé fogja követni az utasításodat.

A Guidance Scale-t be tudod állítani az Advanced Settings ablakban. 
A Guidance Scale hatását úgy tudod legjobban látni, ha többször generálsz képeket ugyanazzal az utasítással és különböző Guidance Scale értékekkel. 
Így össze tudod hasonlítani a képeket és eldöntheted, hogy melyik érték adja neked a legjobb eredményt.



A közösségi modellek 

olyan modellek, amelyeket más alkotók osztottak meg a platformon. Ezeket a modelleket bárki használhatja a saját képei generálásához. 

A közösségi modellek nagyon sokfélék lehetnek, és különböző témákhoz, stílusokhoz vagy műfajokhoz kapcsolódhatnak. Például vannak közösségi modellek anime karakterekhez, fantasy lényekhez, sci-fi fegyverekhez vagy pixel art-hoz.


A közösségi modelleket úgy tudod használni, hogy kiválasztod a “Leonardo Signature” modellt a legördülő menüből. Ekkor láthatod a közösségi modellek listáját, amelyek nevei mellett láthatod azt is, hogy ki osztotta meg őket és milyen leírást adott hozzájuk. 

Ha rákattintasz egy modellre, akkor láthatod a hozzá tartozó példa képeket is. Ha megtaláltad azt a modellt, amelyik tetszik neked, akkor kattints rá és használd ugyanúgy, mint bármelyik másik modellt.

A közösségi modellek előnye az, hogy sok új ötletet és inspirációt adhatnak neked. A közösségi modellek hátránya az, hogy nem mindig minőségiek vagy megbízhatók. 

Néha előfordulhat, hogy egy közösségi modell nem működik jól vagy nem adja vissza azt, amit vársz tőle. Ezért érdemes mindig megnézni a példa képeket és az értékeléseket, mielőtt használnád egy közösségi modellt.


A prompt egyéb lehetőségei

befolyásolhatod a képek színét, megjelenítését, HDR-t, perspektíváját és nézőpontját. Ezek olyan részletek, amelyekkel tovább finomíthatod a képeidet és jobban kifejezheted a saját stílusodat.


A képek színét úgy tudod befolyásolni, hogy használsz színneveket vagy színkódokat a promptban. 

A színnevek angolul vannak, például red (piros), blue (kék), green (zöld), yellow (sárga), purple (lila), pink (rózsaszín), black (fekete), white (fehér) stb. 

A színkódok hexadecimális formátumban vannak, például #FF0000 (piros), #0000FF (kék), #00FF00 (zöld), #FFFF00 (sárga), #FF00FF (lila), #FFC0CB (rózsaszín), #000000 (fekete), #FFFFFF (fehér) stb. 

A színeket zárójelek között kell megadni a promptban. Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses (red) and a hat (blue) in cartoon style on a beach”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken rajzfilm stílusú macskák vannak piros napszemüveggel és kék kalappal egy tengerparton.


A képek megjelenítését úgy tudod befolyásolni, hogy használsz megjelenítési típusokat vagy stílusokat a promptban. 

A megjelenítési típusok angolul vannak, például 

  • digital illustration (digitális illusztráció), 
  • comic book cover (képregény borító), 
  • photograph (fénykép) vagy sketch (vázlat). 
  • steampunk, 
  • surrealism (szürrealizmus) 
  • vagy abstract expressionism (absztrakt expresszionizmus). 

A megjelenítési típusokat és stílusokat zárójelek között kell megadni a promptban. 

Például ha azt írod be, hogy "A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (digital illustration) inspired by Art Station and Pixar", akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken digitális illusztrációk vannak macskákról napszemüveggel és kalappal rajzfilm stílusban egy tengerparton, és az Art Station és a Pixar munkáihoz hasonlítanak. 



A képek HDR-t úgy tudod befolyásolni, hogy használsz HDR-t jelölő szavakat vagy kifejezéseket a promptban. Az HDR angolul High Dynamic Range-t jelent, ami magas dinamikatartományt jelent magyarul. Ez azt jelenti, hogy a képek nagy kontrasztot mutatnak a világos és sötét részek között. 

Az HDR-t jelölő szavak vagy kifejezések angolul vannak, például HDR, high dynamic range, high contrast, bright and dark, vivid colors stb. 

Az HDR-t jelölő szavakat vagy kifejezéseket zárójelek között kell megadni a promptban. Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (HDR) inspired by Art Station and Pixar”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken HDR hatású képek vannak macskákról napszemüveggel és kalappal rajzfilm stílusban egy tengerparton, és az Art Station és a Pixar munkáihoz hasonlítanak.


A képek perspektíváját úgy tudod befolyásolni, hogy használsz perspektívát jelölő szavakat vagy kifejezéseket a promptban. 

A perspektíva azt jelenti, hogy milyen távolságból és szögből látod a képet. 

A perspektívát jelölő szavak vagy kifejezések angolul vannak, például 

  • perspective, 
  • angle, 
  • distance, 
  • close-up (közelkép), 
  • long shot (távolkép), 
  • POV (első személyű nézet), 
  • medium shot (középtávolságú kép), 
  • extreme close-up (extrém közelkép) 
  • vagy panoramic (panoráma). 

A perspektívát jelölő szavakat vagy kifejezéseket zárójelek között kell megadni a promptban. 

Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (close-up) inspired by Art Station and Pixar”, akkor olyan képeket fogsz 



A képek megjelenítését úgy tudod befolyásolni, hogy használsz megjelenítési típusokat vagy stílusokat a promptban. 

A megjelenítési típusok angolul vannak, például 

  • digital illustration (digitális illusztráció), 
  • comic book cover (képregény borító), 
  • photograph (fénykép) v
  • agy sketch (vázlat). 

A megjelenítési stílusok angolul vannak, például steampunk, surrealism (szürrealizmus) vagy abstract expressionism (absztrakt expresszionizmus). 

A megjelenítési típusokat és stílusokat zárójelek között kell megadni a promptban. 

Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (digital illustration) inspired by Art Station and Pixar”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken digitális illusztrációk vannak macskákról napszemüveggel és kalappal rajzfilm stílusban egy tengerparton, és az Art Station és a Pixar munkáihoz hasonlítanak.



A képek nézőpontját úgy tudod befolyásolni, hogy használsz nézőpontot jelölő szavakat vagy kifejezéseket a promptban. 

A nézőpont azt jelenti, hogy milyen irányból látod a képet. A nézőpontot jelölő szavak vagy kifejezések angolul vannak, például view, direction, 

  • front (elölről), 
  • side (oldalról), 
  • back (hátulról), 
  • high angle (fentről lefelé), 
  • low angle (lentről felfelé) 
  • vagy overhead (felülnézet). 

A nézőpontot jelölő szavakat vagy kifejezéseket zárójelek között kell megadni a promptban. 

Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (front view) inspired by Art Station and Pixar”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken elölről látod a macskákat napszemüveggel és kalappal rajzfilm stílusban egy tengerparton, és az Art Station és a Pixar munkáihoz hasonlítanak.

Van még a madártávlat (birdeye) is egy jó kifejezés a nézőpontnál. Ez azt jelenti, hogy a képet úgy látod, mintha egy madár lennél a magasban. Ez egyfajta felülnézet (overhead), de még magasabbról. 

Például ha azt írod be, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (birdeye) inspired by Art Station and Pixar”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken madártávlatból látod a macskákat napszemüveggel és kalappal rajzfilm stílusban egy tengerparton, és az Art Station és a Pixar munkáihoz hasonlítanak.







Még több dolgot is be tudsz állítani:

A képek méretét pixelben (width és height), amelynek 32 és 1024 között kell lennie, és 8-cal oszthatónak kell lennie.

A generálás lépéseinek számát (num inference steps), amelynek 30 és 60 között kell lennie. Minél több lépést választasz, annál részletesebbek lesznek a képek, de annál tovább is tart a generálás.

Az utasítás erősségét (guidance scale), amelynek 1 és 20 között kell lennie. Minél nagyobb számot választasz, annál inkább fogja a platform követni az utasításodat, de annál kevesebb változatosságot fogsz kapni.

A generálás ütemezőjét (scheduler), amelynek EULER_DISCRETE vagy ADAM lehet. Ez befolyásolja a generálás sebességét és minőségét. Az EULER_DISCRETE gyorsabb, de kevésbé pontos, az ADAM lassabb, de pontosabb.

A generálás stílusát (preset style), amelynek NONE, OIL PAINTING vagy CARTOON lehet. Ez befolyásolja a képek megjelenését és hangulatát. A NONE nem változtat semmit a képeken, az OIL PAINTING olajfestmény hatást ad nekik, a CARTOON rajzfilm hatást ad nekik.

A generálás csempézhetőségét (tiling), amelynek TRUE vagy FALSE lehet. Ez befolyásolja azt, hogy a képek összeilleszthetők-e egymással minden irányban. A TRUE esetén a képek csempézhetők lesznek, a FALSE esetén nem.

A generálás nyilvánosságát (public), amelynek TRUE vagy FALSE lehet. Ez befolyásolja azt, hogy a képeid megjelenjenek-e a közösségi oldalon vagy sem. A TRUE esetén a képeid láthatók lesznek mások számára is, a FALSE esetén csak te láthatod őket.

Ezeket az opciókat bármikor megváltoztathatod, mielőtt elindítanád a generálást.


A több prompt lehetőség

 beszélnünk kell arról, hogy hogyan tudsz több promptot használni egyszerre. 

A több prompt használata egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy különböző promptokat kombinálj és összehasonlítsd a képeket. 

Például ha azt írod be első promptnak, hogy “A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach inspired by Art Station and Pixar”, és azt írod be második promptnak, hogy “A dog wearing glasses and a scarf in realistic style on a mountain inspired by National Geographic and Disney”, akkor olyan képeket fogsz kapni, amelyeken macskák és kutyák vannak különböző ruhákban és stílusokban különböző helyeken, és különböző alkotókhoz hasonlítanak.

A több prompt használatát úgy tudod bekapcsolni, hogy kattintasz a “Use Multiple Prompts” gombra. 

Ekkor megjelenik egy új sor a prompt alatt, ahová be tudod írni a második promptot. Ha szeretnél még több promptot használni, akkor kattintasz a “Add Another Prompt” gombra. Maximum 4 promptot tudsz használni egyszerre.

A több prompt használatának előnye az, hogy segít abban, hogy összevethesd a különböző promptok hatását és láthasd a különbségeket a képeken. A több prompt használatának hátránya az, hogy növelheti a generálás idejét és csökkentheti az egyes képek minőségét. Ezért érdemes csak akkor használni a több promptot, ha valóban szükséges.



És van egy külön negatív prompt kapcsoló, amellyel be tudod kapcsolni a negatív prompt sort 8hogy aktív legyen a képre vagy ne.


Több stílus használata, felsorolás

egy prompt általában ugy néz ki hogy
 [TÉMA][HELYSZIN][RÉSZLETEK][NÉZŐPONT][STILUS][FINOMITÁS].
A stilus megadásánál egyaránt használhatóak a művészi irányzatok megnevezései például 'kubizmus', vagy lehet hivatkozni a rajz technikára, például 'olajfestmény', viszont az igazi 'varázsütés' ha arra kérjük, hogy egy meglevő müvészt 'másolva/immitálva' készüljön a kép.

Például:  'A portrait of a cat, made by Boris Valejo'.

Az alkotókat lehet 'halmozni', vagyis lehet kérni, hogy olyan legyen a kép, mintha Picasso, Van Gogh, és mondjuk Bosch készitette volna.

Például: ' Comic cover of a .......... made by Van Gogh, Picasso, Bosch'.



Prompt összefoglalás


Normál prompt | 

Egy szöveges utasítás, amely megadja, hogy milyen képeket szeretnél kapni. | 
A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach inspired by Art Station and Pixar | 
Olyan képeket kapsz, amelyeken rajzfilm stílusú macskák vannak napszemüveggel és kalappal egy tengerparton, és az Art Station és a Pixar munkáihoz hasonlítanak. ||


Negatív prompt | 

Egy szöveges utasítás, amely megadja, hogy mit **ne** tartalmazzanak a képek. | 
-dog -red -water -sand | 
Olyan képeket kapsz, amelyeken nincsenek kutyák, piros színű dolgok, víz vagy homok. | | 

Képből prompt | 

Egy meglévő kép (init image), amely alapján újabb képeket szeretnél kapni. | 
Olyan képeket kapsz, amelyek hasonlítanak az 1-es számú init image-re valamilyen szempontból. | |


 Több prompt | 

Több különböző prompt, amelyeket kombinálhatsz és összehasonlíthatsz. | 
-  A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach inspired by Art Station and Pixar 
-  A dog wearing glasses and a scarf in realistic style on a mountain inspired by National Geographic and Disney |
 Olyan képeket kapsz, amelyeken macskák és kutyák vannak különböző ruhákban és stílusokban különböző helyeken, és különböző alkotókhoz hasonlítanak. | | 

Szín prompt | 

Egy szín neve vagy kódja zárójelek között, amely megadja, hogy milyen színű legyen valami a képen. | 
- A cat wearing sunglasses (red) and a hat (blue) in cartoon style on a beach inspired by Art Station and Pixar <br> 
- A dog wearing glasses (#00FF00) and a scarf (#FF00FF) in realistic style on a mountain inspired by National Geographic and Disney | 
Olyan képeket kapsz, amelyeken piros napszemüvegű és kék kalapos macskák vagy zöld szemüvegű és lila sálas kutyák vannak. | | 


Megjelenítési típus prompt | 

Egy megjelenítési típus neve zárójelek között, amely megadja, hogy milyen formátumban vagy technikával legyen elkészítve a kép. | 
- A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (digital illustration) inspired by Art Station and Pixar <br> 
- A dog wearing glasses and a scarf in realistic style on a mountain (photograph) inspired by National Geographic and Disney | 
Olyan képeket kapsz, amelyeken digitális illusztrációk vagy fényképek vannak macskákról vagy kutyákról. | | 


Megjelenítési stílus prompt | 

Egy megjelenítési stílus neve zárójelek között, amely megadja, hogy milyen művészeti irányzat vagy hangulat legyen jellemző a képre. | 
- A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (steampunk) inspired by Art Station and Pixar 
- A dog wearing glasses and a scarf in realistic style on a mountain (surrealism) inspired by National Geographic and Disney | 
Olyan képeket kapsz, amelyeken steampunk vagy szürrealista hatású képek vannak macskákról vagy kutyákról. | | 


HDR prompt | 

Egy HDR-t jelölő szó vagy kifejezés zárójelek között, amely megadja, hogy milyen kontraszt legyen a világos és sötét részek között a képen. | 
- A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (HDR) inspired by Art Station and Pixar 
- A dog wearing glasses and a scarf in realistic style on a mountain (high contrast) inspired by National Geographic and Disney | 
Olyan képeket kapsz, amelyeken HDR vagy nagy kontrasztú hatású képek vannak macskákról vagy kutyákról. | | 


Perspektíva prompt | 

Egy perspektívát jelölő szó vagy kifejezés zárójelek között, amely megadja, hogy milyen távolságból és szögből legyen látható valami a képen. | 
- A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (close-up) inspired by Art Station and Pixar 
- A dog wearing glasses and a scarf in realistic style on a mountain (long shot) inspired by National Geographic and Disney | 
Olyan képeket kapsz, amelyeken közelképek vagy távolképek vannak macskákról vagy kutyákról. | |


 Nézőpont prompt | 

Egy nézőpontot jelölő szó vagy kifejezés zárójelek között, amely megadja, hogy milyen irányból legyen látható valami a képen. | 
A cat wearing sunglasses and a hat in cartoon style on a beach (front view) inspired by Art Station and Pixar 
A dog wearing glasses and a scarf in realistic style on a mountain (side view) inspired by National Geographic and Disney | 
Olyan képeket kapsz, amelyeken elölről vagy oldalról látod macskákat vagy kutyákat. |




Korlátozások (ingyenes verziónál)

Napi 150 ingyen kreditet kapsz, amelyekkel generálhatsz képeket. Ha elfogytak a krediteid, akkor nem tudsz több képet generálni aznap. A krediteid minden nap újratöltődnek.

Nem tudsz saját AI modellt tanítani vagy használni. Csak az előre betöltött modelleket tudod használni, mint például a Leonardo Creative vagy a Leonardo Signature.

Nem tudsz több mint 4 promptot használni egyszerre. Ha több promptot szeretnél használni, akkor fizetned kell egy előfizetésért.

Ezek a korlátozások az ingyenes verzióban. Ha szeretnél több kreditet vagy funkciót használni, akkor fizethetsz egy előfizetésért, amelynek ára 10 dollár havonta vagy 100 dollár évente.


Forrás: 
   Facebook : ChatGPT magyarul (Günther Henrik + Márton Gergely )








Megjegyzések