Ugrás a fő tartalomra

Prompt parancs rövidítések (ChatGpt , BING)

 ChatGpt parancs rövidítések



Rövidítés                    Jelentés
#generate_content    Tartalom generálása
#generate_poem     Vers generálása
#generate_lyrics     Dalszöveg generálása
#generate_code     Kód generálása
#generate_quote     Idézet generálása
#generate_fact            Tény generálása
#generate_joke     Vicc generálása
#generate_question     Kérdés generálása
#generate_definition Definíció generálása
#generate_story     Történet generálása
#generate_slogan     Szlogen generálása
#generate_title             Cím generálása
#generate_description Leírás generálása
#generate_dialogue       Párbeszéd generálása
#generate_facts      Tények generálása
#generate_instructions Utasítások generálása

Minták:


   #generate_content :tartalom generálás a megadott címhez
Például: #generate_content  kerékpár belső lyuk foltozása.

   #generate_poem: Ezzel a paranccsal kérhetsz tőlem egy verset egy adott témára vagy stílusra. 
Például: #generate_poem A tavasz.

   #generate_lyrics: Ezzel a paranccsal kérhetsz tőlem egy dalszöveget egy adott műfajra vagy előadóra. Például: #generate_lyrics Rock and roll.

   #generate_code: Ezzel a paranccsal kérhetsz tőlem egy kódrészletet egy adott programozási nyelven vagy feladatra. 
Például: #generate_code Python - Hello world.

#generate_summary: Ezzel a paranccsal kérhetsz tőlem egy összefoglalót egy adott szövegről vagy cikkről. 
Például: #generate_summary https://pcworld.hu/pcwlite/a-chatgpthez-hasonlo-chatbottal-turbozhatja-fel-a-messengert-es-a-whatsappot-a-met-323083.html


Konkrét példa ChatGpt


Prompt:
#generate_content  kerékpár belső lyuk foltozása.

ChatGPT
A kerékpár belső lyukának foltozása egyszerű és hasznos készség, amely lehetővé teszi, hogy folytathasd a biciklizést, anélkül hogy új belsőt kellene vásárolnod. Először is, helyezd a belsőt vízbe, hogy megtaláld a lyukat. Amikor megtalálod, tisztítsd meg a környezetét és szárítsd meg alaposan. Ezután használj lyukfoltozó készletet, mely tartalmazza a tapaszt és a ragasztót. Vidd fel a ragasztót a lyuk körül, majd helyezd a tapaszt rá. Nyomd le erősen, hogy biztosan tapadjon. Hagyd megszáradni, majd fújd át vízszórással, hogy teszteld a javítás sikerét. Ha nincs további szivárgás, fújd vissza a belsőbe a levegőt, és helyezd vissza a kerékbe. Ne felejts el mindig egy tartalék belsőt magaddal vinni, hogy készen állj az esetleges lyukak kezelésére a jövőben.


Konkrét példa Bing


Prompt (levélírás blog + közepes formátum):
#generate_content  kerékpár belső lyuk foltozása.


BING
Hogyan foltozzuk meg a kerékpár belső lyukát? A kerékpározás egy remek sport és szabadidős tevékenység, de néha bosszantó meglepetésekkel szembesülhetünk, mint például egy defektes gumival. Ha nincs nálunk pótbelső vagy pumpa, akkor a legjobb megoldás a foltozás. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogyan foltozzuk meg a kerékpár belső lyukát egyszerűen és gyorsan.

A foltozás menete a következő:

1. Vegyük le a defektes kereket a kerékpárról, és lazítsuk meg a szelepet.
2. Nyomjuk ki a belsőt a külsőből, és fújjuk fel egy kicsit, hogy megtaláljuk a lyukat. Ha nem látjuk vagy halljuk, akkor tegyük vízbe, és figyeljük, hol buborékozik.
3. Jelöljük meg a lyukat egy filccel vagy ceruzával, és engedjük ki a levegőt a belsőből.
4. Csiszoljuk meg a lyuk körüli területet egy durva papírral vagy reszelővel, hogy eltávolítsuk a koszt és a ragasztót.
5. Kenjünk ragasztót a lyuk köré kb. 2 cm sugarú körben, és várjunk pár percet, amíg megszárad.
6. Vegyünk egy foltot, és tépjük le róla a védőfóliát. Ragasszuk rá a foltot úgy, hogy középen legyen a lyuk, és simítsuk el jól.
7. Várjunk legalább 10 percet, amíg teljesen megszárad a ragasztó, és óvatosan távolítsuk el a folt másik oldalán lévő fóliát.
8. Fújjuk fel újra a belsőt, és ellenőrizzük, hogy nem ereszt-e levegőt. Ha minden rendben van, akkor tegyük vissza a belsőt a külsőbe, és rögzítsük a szelepet.
9. Tegyük vissza a kereket a kerékpárra, és pumpáljuk fel a gumit a megfelelő nyomásra.
10. Élvezzük az újra működő kerékpárunkat!

Reméljük, hogy ez a bejegyzés hasznos volt számotokra, és most már bátran vállalkoztok a kerékpár belső foltozására. Ha tetszett ez a cikk, akkor osszátok meg ismerőseitekkel, és iratkozzatok fel a blogunkra további érdekes tartalmakért!


Második konkrét példa:


Prompt:
Foglald össze, hogyan kezdjünk Data Vault 2.0 adattárházat építeni banki környezetben? 


ChatGPT:
Data Vault 2.0 adattárházat építése banki környezetben

A Data Vault 2.0 egy hatékony és skálázható adattárolási megközelítés, amely ideális banki környezetben. Az adattárház építésekor fontos a megfelelő tervezés és a strukturált folyamatok alkalmazása.

Az első lépés az adattárház koncepciójának megértése és a tervezés. Ez magában foglalja a rendszer követelményeinek meghatározását, az üzleti szabályok felmérését és az adatmodell tervezését. Ez segít abban, hogy a banki adatokat strukturált és egységes formában tároljuk.

A következő lépés az adatforrások azonosítása és az adatbázisok létrehozása. Ez lehetővé teszi a rendszeres adatgyűjtést és az adatok megbízható tárolását. A Data Vault metodológiával az adatokat három különböző típusra osztjuk: üzleti kulcsok, kapcsolatok és attribútumok. Ez segít a banki adatok könnyű követésében és elemzésében.

Az adatok betöltése és frissítése a következő lépés. Az ETL (Extract, Transform, Load) folyamat során az adatokat az adatforrásokból kinyerjük, átalakítjuk és az adattárházba töltjük. A folyamat során fontos az adatok minőségének ellenőrzése és a hibakezelés.

Az adattárház karbantartása és továbbfejlesztése a következő lépés. A rendszeres adatellenőrzés, a teljesítményfigyelés és a biztonsági intézkedések fontosak a stabilitás és a megbízhatóság fenntartásához. Emellett az üzleti igények változásával új elemzési lehetőségeket is bevezethetünk a rendszerben.

Az adattárház építése a banki környezetben kihívásokkal járhat, de a Data Vault 2.0 metodológia használata segíthet az eredményes projekt megvalósításában. Az adatok strukturált tárolása, az adatok folyamatos betöltése és frissítése, valamint a karbantartás és fejlesztés gondos tervezése hozzájárulhat a hatékony banki adatkezeléshez és elemzéshez.




BING:
A Data Vault 2.0 adattárház egy olyan adatmodell, amely lehetővé teszi a banki adatok gyors, rugalmas és biztonságos tárolását és elemzését. A Data Vault 2.0 adattárház építése nem egyszerű feladat, de néhány alapvető lépés betartásával megkönnyíthetjük a folyamatot. Íme egy lehetséges útmutató, hogyan kezdjünk hozzá:

1. Határozzuk meg a céljainkat és az üzleti igényeket. Miért akarunk Data Vault 2.0 adattárházat építeni? Milyen adatokra van szükségünk, és milyen formában? Milyen üzleti folyamatokat akarunk támogatni vagy optimalizálni? Milyen jogszabályi vagy belső követelményeknek kell megfelelnünk?

2. Válasszuk ki a megfelelő eszközöket és technológiákat. Milyen adatforrásokkal rendelkezünk, és hogyan tudjuk azokat integrálni? Milyen adatbázis-kezelő rendszert használunk a Data Vault 2.0 adattárház tárolására? Milyen ETL (Extract, Transform, Load) vagy ELT (Extract, Load, Transform) eszközt használunk az adatok betöltésére és átalakítására? Milyen BI (Business Intelligence) vagy analitikai eszközt használunk az adatok lekérdezésére és vizualizálására?

3. Tervezzük meg a Data Vault 2.0 adatmodellt. A Data Vault 2.0 adatmodell három fő rétegből áll: a Hub réteg, a Link réteg és a Satellite réteg. A Hub réteg tartalmazza a kulcsfontosságú üzleti entitásokat, mint például az ügyfelek, a számlák, a tranzakciók stb. A Link réteg tartalmazza az üzleti entitások közötti kapcsolatokat, mint például az ügyfél-számla, a számla-tranzakció stb. A Satellite réteg tartalmazza az üzleti entitásokhoz kapcsolódó attribútumokat, mint például az ügyfél neve, címe, életkora stb. A Data Vault 2.0 adatmodell tervezése során figyelembe kell vennünk az adatok struktúráját, változékonyságát, minőségét és biztonságát.

4. Implementáljuk a Data Vault 2.0 adattárházat. Az implementáció során betöltjük az adatokat a kiválasztott eszközökkel és technológiákkal a Data Vault 2.0 adattárházba, és biztosítjuk az adatok konzisztenciáját, integritását és auditálhatóságát. Az implementáció során figyelembe kell vennünk az adattisztítást, az adathalmazolást, az időbélyegzést, a verziókezelést és a hibakezelést.

5. Teszteljük és optimalizáljuk a Data Vault 2.0 adattárházat. A tesztelés során ellenőrizzük, hogy az adattárház megfelel-e a céljainknak és az üzleti igényeknek, valamint hogy az adatok pontosak, teljesek és frissek-e. Az optimalizálás során javítjuk a Data Vault 2.0 adattárház teljesítményét, skálázhatóságát és rugalmasságát, valamint alkalmazkodunk az esetleges változásokhoz vagy új követelményekhez.

Remélem, hogy ez a bejegyzés segített abban, hogy megismerjétek a Data Vault 2.0 adattárház építésének alapjait. Ha további kérdéseitek vagy észrevételeitek vannak, kérlek, írjátok meg a hozzászólásokban.




Képgenerálási tartalmi irányelveik (tiltások) a következők:

- Gyűlölet: gyűlöletkeltő szimbólumok, negatív sztereotípiák, bizonyos csoportok állatokhoz/tárgyakhoz való hasonlítása, vagy az identitáson alapuló gyűlölet más módon történő kifejezése vagy népszerűsítése.

- Zaklatás: egy személy gúnyolódása, fenyegetése vagy megfélemlítése.

- Erőszak: erőszakos cselekmények és mások szenvedése vagy megalázása.

- Önkárosítás: öngyilkosság, vágás, étkezési zavarok és egyéb kísérletek, hogy kárt tegyenek magukban.

- Szexuális: meztelenség, szexuális cselekmények, szexuális szolgáltatások vagy más módon szexuális izgalom felkeltésére szánt tartalom.

- Megdöbbentő: testnedvek, obszcén gesztusok vagy más profán témák, amelyek sokkolóak vagy undorítóak lehetnek.

- Illegális tevékenység: kábítószer-használat, lopás, vandalizmus és egyéb illegális tevékenységek.

- Megtévesztés: jelentős összeesküvések vagy események, amelyek folyamatban lévő jelentős geopolitikai eseményekhez kapcsolódnak.

- Politikai: politikusok, urnák, tüntetések vagy más olyan tartalmak, amelyek felhasználhatók a politikai folyamat befolyásolására vagy kampányra.

- Köz- és személyes egészség: betegségek vagy egészségügyi problémákkal küzdő emberek kezelése, megelőzése, diagnosztizálása vagy átvitele.

- Spam: kéretlen tömeges tartalom.





Megjegyzések