Ugrás a fő tartalomra

Haladó SQL

 



Adatbázisok tanulmányozás kezdetén megismerkedünk a relációs adatmodellel, adatmodellezéssel, relációs sématervezéssel, lekérdező nyelvekkel, adat beírás, módosítás, törlés műveletekkel és tranzakciókezeléssel.

Érdemes még megismerkedni az adatbázis létrehozásával, majd tábla és nézet létrehozásával, jogosultságok adásával és megvonásával, adatbázis hangolási lehetőségekkel.

Az analitikus függvények használatával és egyéb speciális eljárások, függvények használatával. Az adatbáziskezelés speciális lehetőségeivel, különböző indexek használata, megkötések, particionálás, tábla tömörítés, kiterjesztett tábla használat, DbLink és heterogén DbLink használat specifikumaival, a tábla statisztikák frissítésének hasznosságával.

Adatbáziskezelő által nyújtott adatmodell objektumok használatának lehetőségivel, hiba és anomália felderítés lehetőségeivel.

Külön kitérő lehetőség a tárolt eljárások, függvények írásának lehetősége, ezek csomagba helyezése és JOB-ok készítése, naplózás kialakítása és elemzése. 

Hasznos egy kitekintés a más program nyelvekbe ágyazott SQL parancsok használata, optimalizálása pl. Java, Kotlin, C#, Groovy, Python, ... nyelven.

Érdemes egy adatbázis típusban elkezdeni az ilyen részletes feltérképezés majd ugyan ezeket megnézni egy másik adatbázis típus esetén (Oracle DbLink <> PostgreSQL DbLink kezelés).




Megjegyzések