Ugrás a fő tartalomra

BI informatikai fogalmak







Absztrakt osztály: Olyan osztály, amely nem példányosítható, mert van olyan metódusa, amely nincs az adott osztályban implementálva. Az implementálás - származtatás után - a utódosztályban történik meg.


Adatmező: Lásd adattag!


Adattag: (attribútum, adatmező): Az osztálydefiníció része, az osztály objektumainak (példányainak) egyedi jellemzőit, tulajdonságait tároló adattípus. Lehetnek példányszintűek és osztályszintűek is.


Aktuális paraméterlista: Kifejezések vesszővel ellátott felsorolása. Paraméterátadásnál az aktuális paraméterek típusának rendre  - tehát megfelelő sorrendben, páronként - meg kell egyeznie a formális paraméterlistában megadottakkal.


Attribútum: Lásd adattag!


Destruktor: A konstruktor által lefoglalt erőforrások felszabadítását végzi. A Java-ban automatikusan is megtörténik, ha egy objektumra minden hivatkozás megszűnik.

Dinamikus (késői) kötés: A hívott metódus futásidejű hozzárendelése az objektumhoz.

Egységbezárás: Adattagok és metódusok osztályba történő összezárását jelenti. Egy objektum (példány) állapotát (adattagjait) csak metódusai által módosíthatjuk.


Eljárás: Olyan metódus, amelynek nincs visszatérési értéke.


Formális paraméterlista: Típusokból és szintaktikailag lokális változónak minősülő adattagokból álló párosok, amelyek az aktuális paraméterlista felépítését meghatározzák.

Függvény: Olyan metódus, amelynek van visszatérési értéke.

Kivételkezelés: A program futása során keletkező hibák kiszűrését megvalósító olyan programszerkezet, amelyben a tevékenységeket végző programkód határozottan elkülönül az azokban előforduló hibák lekezelését végző programkódtól.


Konstruktor: Egy osztály olyan speciális metódusa, amely a példányosítást végzi. Egy osztálynak több - szigorúan azonos nevű - konstruktora is lehet.


Metódus (módszer): Az osztálydefiníció része, az osztály objektumainak viselkedését leíró programrutin. Lásd még osztályszintű metódus!


Metódus felülírása: Azonos nevű, de különböző formális paraméterlistával rendelkező metódusok. Dinamikus kötéssel jön létre.


Metódus túlterhelése: Azonos nevű, de különböző formális paraméterlistával rendelkező metódusok. Statikus kötéssel jön létre.


Módszer: Lásd metódus!


Objektum: Olyan programozási eszköz, amelynek neve, adattagjai által reprezentált állapota, és metódusaival jellemzett viselkedése van. Egy osztály konstruktoráltali példányosítása során jön létre.


Objektum-orientált programozás: Olyan programozási paradigma, amely a programot objektumokból építi fel. Az objektumok viselkedése adja a program működését.


Osztály: Olyan felhasználói típus (tervrajz), amely alapján objektumok (példányok) hozhatók létre. Legfontosabb részei a neve, adattagjainak és metódusainakdefiníciója.


Osztályszintű adattag: Olyan adattag, amely egy osztályon belül csak egyszer létezik, és magához az osztályhoz kapcsolódik. Lásd még példányszintű adattag!


Osztályszintű metódus: Olyan metódus, amely közvetlenül az osztályhoz kapcsolódik, nem pedig a példányokhoz. Az osztálymetódust az objektumok közösen használhatják.


Osztályváltozó: Lásd osztályszintű adattag!


Öröklődés: Az újrafelhasználás eszköze. Leszármazott (gyermek-, al-) osztály létrehozása már meglévő (szülő-, ős-) osztályból, amely során a leszárazott osztály örökli az ősosztály adattagjait és metódusait.


Paradigma: Személet- és gondolkodásmód, egy tudományos közösség tagjai által elfogadott értékek és módszerek összessége.


Példány: Lásd objektum!


Példányosítás: Egy osztály objektumának előállítása konstruktor segítségével.


Példányszintű adattag: Olyan adattag, amely egy osztály minden példányában egyedileg létezik, tehát a példányhoz kapcsolódik. Lásd még osztályszintű adattag!


Példányváltozó: Lásd adattag, példányszintű adattag!


Polimorfizmus: Egyrészt jelenti a metódusok felülírását (dinamikus polimorfizmus, újraimplementálás), amely során egy leszármazott osztályban felülírjuk (módosítjuk) az ősosztály egy metódusát, másrészt jelenti a metódusok túlterhelését (statikus polimorfizmus, többalakúság), amikor egy osztályon belül ugyanolyan néven több metódus is létezik, és csak formális paraméterlistájuk alapján különböztethetők meg. Statikus polimorfizmust valósítanak meg az osztályok konstruktorai is.


Statikus (korai) kötés: A hívott metódus fordításidejű hozzárendelése az objektumhoz.


Üzenet: Egy objektum metódusának másik objektum által történő meghívását jelenti. A megszólított objektum a kérés végrehajtásával válaszol az üzenetre.



Végleges osztály: Olyan osztály, amelynek metódusai nem definiálhatók felül, így az örököltetésük sem valósítható meg.
 



Megjegyzések