Ugrás a fő tartalomra

Excel tömbfüggvény | tömbképlet használat

Alapfogalmak

Mi a tömb:

Tömb alatt Excelben egy téglalap alakú tartományt értünk. Ha az elemei egyetlen sorban vagy oszlopban helyezkednek el, akkor egydimenziós tömbnek, különben kétdimenziós tömbnek hívjuk.

 Példáumgy 4 sorból és 3 oszlopból álló négyzet alakú excel tartomány egy 4 x 3-as tömb.

Mi a tömbképlet:

Az olyan képleteket, amelyekben a cellatartományban található egyéni értékek kerülnek kiértékelésre, tömbképleteknek nevezzük.

A különbség a tömbképletek, illetve a többi képlet között, hogy a tömbképletek egyidejűleg több értéket kezel, míg a többi képlet csak egyet.
A tömbképlet nem csupán több érték feldolgozására képes, hanem eredményül is több értéket képes adni. A tömbképlet eredménye lehet maga is tömb.
A kijelölt tömbben található egyedi cellák tartalmának tízszeresére növeléséhez nem szükséges minden egyes cellára, illetve értékre képletet alkalmaznia. Ehelyett egyszerűen használjon egy tömbképletet. 

A tömbképlettel minden féle segédtáblák gyártása nélkül azonnal és közvetlenül juthatunk az eredményhez.

Használat :

Két szám lista közötti legnagyobb eltérés kiszámítása:  =MAX(ABS(A2:A16-B2:B16))  bejegyzést a Ctrl+Shift+Enter billentyűk segítségével lehet a cellába írni. Az így behelyezett cella tartalma { =MAX(ABS(A2:A16-B2:B16))}  -ra változik.


Két szám lista közötti legkisebb eltérés kiszámítása: =MIN((A3:A17-B3:B17))   bejegyzést a Ctrl+Shift+Enter billentyűk segítségével lehet a cellába írni. Az így behelyezett cella tartalma   {=MIN((A3:A17-B3:B17))}   -ra változik.

Mátrix szorzat kiszámítása : Jelöljük ki az eredmény mátrix területét és írjuk be a képletet =SZUM(A2:A16*B2:B16)  bejegyzést a Ctrl+Shift+Enter billentyűk segítségével lehet a cellába írni. Az így behelyezett cella tartalma   {=SZUM(A2:A16*B2:B16)}    -ra változik.

Ezerszeres értékű mátrix létrehozása: Jelöljük ki az új mátrix területét amely ugyan akkora min a kiinduló mátrix, csak a táblázat üres területén helyezkedik el s írjük be a képletet :  =1000*I6:J8  bejegyzést a Ctrl+Shift+Enter billentyűk segítségével lehet a cellába írni. Az így behelyezett cella tartalma  {=1000*I6:J8  }   -ra változik. és létr jön a kívánt értéknövelt tömb.

Sorozatból lineális trend számolása: Cél terület kijelölése után az alábbi függvény begépelése: =TREND(J6:J8;I6:I8 bejegyzést a Ctrl+Shift+Enter billentyűk segítségével lehet a cellába írni. Az így behelyezett cella tartalma  {=TREND(J6:J8;I6:I8) }   -ra változik. és létr jön a kívánt értéknövelt tömb.

Hány egyedi elem van a tömbben: Cél cella kijelőlése után írjuk be a képletet =SZUM(HA(DARABTELI(A2:A16;A2:A16)=1;1;0))
Listázott elempárok közül válogassuk ki a maximumokat : Cél terület kijelölése után az alábbi függvény begépelése  =HA(A2:A16>B2:B16;A2:A16;B2:B16)


Számoljuk meg a 10-nél nagyobb tömb értékeketCél cella kijelölése után írjuk be a képletet =SZUM(HA(A2:A16>10;1;0))



Tömbképleteket akkor érdemes használni, ha számításokat eltérő értékekkel kell megismételnie. Ha később a számítási módszer módosítása mellett dönt, akkor csupán a tömbképletet szükséges frissítenie. Tömbképlet felvételéhez jelölje ki a teljes tömbtartományt, majd ezt követően módosítsa a tömbképletet a kívánt módon.





Megjegyzések